SUOMEN SUKUTUTKIMUSSEURAN BLOGI

Suomen Sukututkimusseuran blogi

Seuran blogissa julkaistaan sukututkijoiden, historiantutkijoiden sekä Seuran toimihenkilöiden ja hallituksen jäsenten kirjoittamia sukututkimukseen ja historiaan liittyviä kirjoituksia. Blogissa julkaistaan myös Seuran toimintaan ja sukututkimukseen liittyviä pidempiä tiedotteita ja uutisia. Uusia blogikirjoituksia julkaistaan viikoittain Seuran kesätaukoa lukuun ottamatta. Ennen vuotta 2024 julkaistut blogikirjoitukset löydät blogin vanhalta alustalta täältä.

Uusimmat postaukset


Venäläismiehityksen päättyessä syksyllä 1721 Turussa ei ollut yhtään opinkäynyttä peruukintekijää, vaikka töitä olisi riittänyt. Kaupungin peruukkipäiden oli tyydyttävä nurkkamestareiden tarjoamiin palveluihin. Tilanne oli niin vakava, että maaherra Otto Reinhold Yxkull katsoi parhaaksi itse puuttua asiaan.

Kuopion pitäjäläiset suuntasivat 1600-luvulla usein Lieksaan ostamaan suolaa. Sitä tuotiin Kuolan alueelta, jossa sitä keitettiin merivedestä. Lieksa oli puolestaan keskeinen paikka, sillä sinne kokoonnuttiin markkinoille. Pietari Brahe oli perustanut paikalle Brahean kaupungin, jonka lakkauttamisen jälkeen se jäi edelleen hallinnon ja kaupan...

Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin muistolle, jota voimme pitää osana suomalaista kulttuuriperintöä ja identiteettiä. Runeberg (s. 5.2.1804 Pietarsaari, k. 6.5.1877 Porvoo) oli runoilija, opettaja, toimittaja ja pappi.

Tämän vuoden toisena päivänä yksi etäisempi ja ennalta tuntematon orpana Australiasta otti yhteyttä ja kyseli tietoja esiäidistään Hiljasta. Kovin paljon ei tuo nuori mies tiennyt isoisänsä isoäidistä, sillä Hilja oli kuollut jo vuonna 1927 Viipurissa jättäen jälkeensä kaksi pientä lasta, jotka puolestaan oli adoptoitu pois. Siinä vaiheessa olivat...

Turun kauppias Thomas Trällin vuonna 1636 laadittu perukirja kertoo kaupungin varakkaimman valtaporvariston asumiskulttuurista. Trällin tontti ja talo Kirkkokorttelissa kuuluivat kaupungin kalleimmiksi arvioituihin omaisuuksiin.

Turun kaupungin historiassa on riittänyt tulipaloja, suuria ja pieniä. 12. maaliskuuta 1893 paloi Vasaramäessä, eteläisen takamaan numerossa 17 sijainnut, Harmaalinnan nimellä tunnettu huvila.

Omatoimiseen sukututkimukseen paneutuva alan harrastaja saattaa törmätä tilanteeseen, jossa jää ihmettelemään, mihin pitäisi uskoa? Miten tulisi edetä?

Tieteellisten seurain valtuuskunnan järjestämä Tieteen päivät on Suomen suurin tiedetapahtuma. Sitä vietetään 8.–12.1.2025 teemalla Oivallus ja erehdys. Tapahtumia järjestetään saman viikon aikana Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa ja Mikkelissä. Tieteen päiviin liittyy myös Helsingissä 9.1.2025 vietettävä Tieteiden yö.

Kansan koreilunhalu on ollut Suomessa vuosisatoja kauhistus esivallalle. Yhtenä syynä oli halu erottaa säädyt omiksi ryhmikseen pukeutumisen avulla. Kunkin neljän säädyn tuli käyttää niitä vaatteita, jotka palvelivat sitä parhaiten ja osoittivat sen aseman yhteiskunnassa.

Taitoluistelupari Ludovika (1884–1968) ja Walter (1882–1957) Jakobsson voitti Suomen ensimmäisen olympialaisen kultamitalin. Suomen suuriruhtinaskunta oli toki urheiltu maailmankartalle jo aiemmin, mutta itsenäisen Suomen mitaliputki alkoi vuonna 1920 Belgian Antwerpenin kisoissa.

Kirjoita blogiin!

Mikäli olet kiinnostunut kirjoittamaan Seuran blogiin esimerkiksi omasta sukututkimuksestasi tai jostain kiinnostavasta tekemästäsi löydöstä, ota yhteys Seuran palvelukoordinaattori Maarit Toivoseen. Seuran kaikkien toimijoiden yhteystiedot löydät täältä.