Uusia tietoja Henkikirjahakuun

03.02.2024

Henkikirjahakuun on tänään lisätty noin 65 000 uutta tietuetta 31 eri paikkakunnalta. Uusien tietojen myötä haettavana on Alavieskan, Askolan, Brändön, Finströmin, Föglön, Getan, Haapaveden, Hammarlandin, Humppilan, Jokioisen, Jomalan, Kalajoen, Kumlingen, Käkisalmen, Kökarin, Lemlandin, Lumparlandin, Maarianhaminan, Metsäpirtin, Pudasjärven, Pyhäjärven (Viipurin lääni), Raution, Rautjärven, Raudun, Reisjärven, Saltvikin, Soinin, Somerniemen, Sortavalan kaupungin, Sundin ja Vårdön vuoden 1915 henkikirjojen tiedot. Tällä hetkellä palvelussa on haettavissa yhteensä noin 305 000 tietuetta lähes 100 eri paikkakunnalta. Kaikki haettavissa olevat paikkakunnat ja vuodet on lueteltu Henkikirjahaun tietosivulla.

Henkikirjahaun täydentäminen perustuu vapaaehtoiseen henkikirjojen indeksointiin, johon voi osallistua kuka tahansa. Mukaan on lähtenyt jo yli 40 vapaaehtoista. Ensimmäisessä vaiheessa Henkikirjahakuun indeksoidaan Haapaveden, Lumijoen, Savitaipaleen ja Viipurin kaupungin henkikirjoja vuosilta 1880–1920 sekä kaikkien Suomen paikkakuntien vuoden 1915 henkikirjoja, joista indeksoituna on jo noin 22 %. Lisää tietoa Henkikirjahaun täydentämisestä ja ohjeet henkikirjojen indeksointiin löytyy Seuran kotisivuilta.

Henkikirjahaku on Suomen Sukututkimusseuran vuoden 2023 maaliskuussa julkaistu verkkopalvelu, jossa voi tehdä hakuja indeksoitujen henkikirjojen sisältöihin esimerkiksi henkilöiden ja paikkojen nimillä. Palvelulla pyritään edistämään ja helpottamaan henkikirjojen käyttöä sukututkimuksessa.

Henkikirjahaun kehittämistä ovat tukeneet Karjalan Kulttuurirahasto, Waldemar von Frenckells stiftelse ja Föreningen Konstsamfundet.

Lue lisää Henkikirjahausta


Ote Maanmittaushallituksen julkaisemasta Ahvenanmaan taloudellisesta kartasta vuodelta 1930. Henkikirjahaussa on nyt haettavana koko Ahvenanmaan kihlakunnan eli koko saariryhmän kaikkien paikkakuntien vuoden 1915 henkikirjojen tiedot. Kyseiset henkikirjat on laadittu ruotsiksi, mikä tulee huomioida esimerkiksi tehdessä hakuja tietokantaan ammateilla ja arvoilla. (Kansalliskirjasto)