Uusia tietoja Henkikirjahakuun

05.04.2024

Henkikirjahakuun on tänään lisätty noin 82 000 uutta tietuetta 25 eri paikkakunnalta. Uusien tietojen myötä haettavana on Hailuodon, Hirvensalmen, Iitin, Isojoen, Juvan, Konginkankaan, Käkisalmen kaupungin, Lapuan, Lehtimäen, Merijärven, Mikkelin kaupungin, Oulaisten, Paavolan, Pattijoen, Pyhäjoen, Rantsilan, Revonlahden, Ruotsinpyhtään, Räisälän, Saloisten, Sievin, Suomenniemen, Vihannin, Virtain ja Ylivieskan vuoden 1915 henkikirjojen tiedot. Tällä hetkellä palvelussa on haettavissa yhteensä noin 385 000 tietuetta yli 120 eri paikkakunnalta. Kaikki haettavana olevat paikkakunnat ja vuodet on lueteltu Henkikirjahaun tietosivulla.

Henkikirjahaun täydentäminen perustuu vapaaehtoiseen henkikirjojen indeksointiin, johon voi osallistua kuka tahansa. Mukaan on lähtenyt jo yli 40 vapaaehtoista, ja mukaan lähtemällä voi suoraan vaikuttaa siihen, minkä paikkakuntien tietoja palvelussa on haettavana. Ensimmäisessä vaiheessa Henkikirjahakuun indeksoidaan Haapaveden, Lumijoen, Savitaipaleen ja Viipurin kaupungin henkikirjoja vuosilta 1880–1920 sekä kaikkien Suomen paikkakuntien vuoden 1915 henkikirjoja, joista indeksoituna on jo noin 26 %. Alueellisesti ensimmäisenä valmistunee Oulun lääni, jonka paikkakuntien kaikista henkikirjoista on haettavana jo yli 85 %. Lisää tietoa Henkikirjahaun täydentämisestä ja ohjeet henkikirjojen indeksointiin löytyy Seuran kotisivuilta.

Henkikirjahaku on Suomen Sukututkimusseuran vuoden 2023 maaliskuussa julkaistu verkkopalvelu, jossa voi tehdä hakuja indeksoitujen henkikirjojen sisältöihin esimerkiksi henkilöiden ja paikkojen nimillä. Palvelulla pyritään edistämään ja helpottamaan henkikirjojen käyttöä sukututkimuksessa. Ensimmäisen vuoden aikana Henkikirjahaulla oli noin 10 000 käyttäjää ja palvelussa tehtiin lähes 100 000 yksittäistä hakua. Palvelun käyttö on kasvanut jatkuvasti haettavana olevan tietomäärän lisääntyessä.

Henkikirjahaun kehittämistä ovat tukeneet Karjalan Kulttuurirahasto, Waldemar von Frenckells stiftelse ja Föreningen Konstsamfundet.

Lue lisää Henkikirjahausta

Ajuri kuormineen Mikkelin kaupungin mukulakivisellä Hallituskadulla 1910-luvulla. Kaupungin vuoden 1915 henkikirjassa mainitaan yhteensä 40 ajuria sekä muutamia ajurien leskiä, ja heidät kaikki voi nyt löytää hakemalla Henkikirjahausta. Yksi heistä, ajuri Taneli Kekkonen asui perheineen kuvassa näkyvällä Hallituskadulla. (Suur-Savon museo)