SukuHaku – portti sukututkimuksen aineistoihin

18.03.2024

Digitoituja sukukirjoja, hakemistoja lähdeaineistoihin ja -kirjallisuuteen sekä kuvia indeksoiduista hautakivistä. Esimerkiksi näistä on tehty SukuHaku, joka on porttina suomalaisen sukututkimuksen aineistoihin toimiva Suomen Sukututkimusseuran jäsenpalvelu.

SukuHaku

SukuHaku julkistettiin Suomen Sukututkimusseuran 100-vuotispäivänä 30. tammikuuta 2017 lahjana kaikille Seuran jäsenille. Keskeinen idea palvelun luomiselle oli koota erilaisia suku- ja henkilöhistorian tutkimukselle hyödyllisiä aineistoja ja julkaisuja yhden palvelun ja yhden haun piiriin. Palvelun nimestä järjestettiin ennen sen julkistamista nimikilpailu, jossa useampi Seuran jäsen ehdotti palvelulle nimeä SukuHaku, joka aineistopalvelua hyvin kuvaavana tulikin myös valituksi.

Julkistamisen jälkeen SukuHaun aineistomäärät ovat kasvaneet valtavasti. Mainittuna julkistuspäivänä SukuHaussa oli haettavana noin kaksi miljoonaa hakemistotietuetta ja noin 4 100 digitoitua kirjan sivua, ja nyt, reilut kahdeksan vuotta myöhemmin haettavana on jo yli 4,5 miljoonaa tietuetta ja lähes 300 000 kirjan sivua. Haettavan aineistomäärän kasvaessa myös SukuHaun käyttö on lisääntynyt. Vuonna 2023 palvelulla oli noin 146 000 käyttäjää.

Kirjallisuus

Seurassa suomalaisen sukututkimuskirjallisuuden siirtäminen verkkoon alkoi jo 1990-luvulla ja varhaisessa vaiheessa mukaan tuli myös kirjallisuuden skannaaminen. Aluksi julkaisupaikkana oli Seuran kotisivut, mutta nyt kaikki on keskitetty yhteen ja samaan aineistopalveluun. Suurimman osan SukuHaussa digitaalisena saatavilla olevasta kirjallisuudesta on digitoinut Kansalliskirjasto, jonka kanssa Seura solmi yhteistyösopimuksen vuonna 2015. Suurimman kirjallisuusluokan muodostaa sukukirjat, jotka SukuHaussa on ryhmitelty yhden suvun sukukirjoiksi, esivanhempaintutkimuksiksi ja useita sukuja käsitteleviksi kokoomateoksiksi.

SukuHaussa julkaistu kirjallisuus on suurimmaksi osaksi OCR-tunnistettua ja sisältöihin voi tehdä sanahakuja. Hakeminen tapahtuu palvelun etusivun hakulomakkeen yläpuolella olevasta kohdasta Vapaatekstihaku. Hakua voi rajata temaattisesti lomakkeen oikealla puolella olevan pudotusvalikon avulla. Sanahakuja tehdessä on hyvä huomioida, että hakuja voi tehdä kahdella eri tapaa, joko aineistojen kuvauksiin ja otsakkeisiin tai kirjojen sisältöihin. Kaikkea SukuHaussa julkaistua aineistoa voi selata temaattisesti hakulomakkeen yläpuolelta löytyvästä kohdasta Näytä kaikki aineisto, jossa voi myös poistaa avautuvasta SukuHaun aineistopuusta näkyvistä kirjat tai hakemistot.

Hakemistot

SukuHaussa julkaistuille hakemistoille arkistoaineistoon ja painettuun kirjallisuuteen loivat pohjan niin sanotut Seuran vanhat tietokannat autonomian ajan värvättyjen joukkojen katselmusluetteloista, kuolleeksi julistetuista, merimiehistä ja nimenmuutoksista, jotka kaikki oli aiemmin omia hakupalveluita omissa verkko-osoitteissan. Nämä tietokannat siirrettiin osaksi SukuHakua palvelun julkistamisen yhteydessä. Nykyään SukuHaussa on käytettävissä satoja eri hakemistoja, joiden avulla voi löytää viitteitä aineistoihin, joissa etsitty henkilö esiintyy – lihaa luiden ympärille, kuten sukututkijoille tuttu sanonta kuuluu.

Hakeminen SukuHaussa julkaistuista hakemistoista tapahtuu palvelun etusivun hakulomakkeen eli normaalin haun avulla. Hakeminen on mahdollista esimerkiksi etu- ja sukunimellä, syntymävuodella ja paikkakunnalla. Hakua voi rajata temaattisesti lomakkeen oikealla puolella olevan pudotusvalikon avulla. Hakemistoihin hakuja tehdessä on hyvä huomioida, että kaikki hakemistoaineistot eivät sisällä kaikkia mainittuja tietoja, esimerkiksi syntymä- ja kuolinvuosia, joten jos haku ei tuota tuloksia, kannattaa hakuehtoja vähentää tai kokeilla hakua esimerkiksi pelkällä sukunimellä.

Hautakivitietokanta

Ensimmäinen Seuran ylläpitämä hautakivitietokanta julkaistiin jo 1990-luvulla. Aiemmin erillisenä verkkopalveluna ollut hautakivitietokanta siirrettiin palvelinuudistuksen yhteydessä osaksi SukuHakua vuonna 2021. Seuran hautakivitietokanta on ollut alusta alkaen kaikille avoin ja maksuton, eikä nykyisenkään tietokannan käyttö vaadi kirjautumista SukuHakuun. Hautatietojen hakeminen tapahtuu SukuHaun etusivun hakulomakkeella ja rajaamalla haun lomakkeen oikealta puolelta pudotusvalikosta kohdistumaan hautakivitietokantaan.

Seuran hautakivitietokannassa on tällä hetkellä haettavana reilut 830 000 hautatietoa ja hautakivitietokanta on suosituin SukuHaun kautta käytettävissä oleva aineisto. Suurin osa hautakivitietokannan tiedoista on Suomesta, mutta joukossa on myös tietoja Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin haudatuista. Tietokannan täydentäminen perustuu vapaaehtoisteen hautamuistomerkkien kuvaamiseen ja indeksointiin. Hautamuistomerkkien tallennuksen koordinaattorina toimii Seuran asiakasneuvoja Susanna Lahtinen, joka neuvoo tietokannan käytössä, opastaa täydentämisessä sekä ottaa vastaan uusia aineistoja lisättäväksi tietokantaan. Susannalta saa apua ja vinkkejä myös SukuHaun käyttöön yleisesti.

Täydentäminen

Kuten Seuran verkkopalveluista esimerkiksi HisKi ja Henkikirjahaku, myös SukuHaku täydentyy suureksi osin vapaaehtoisvoimin. Seurassa on käynnissä aika ajoin tallennusprojekteja, joissa esimerkiksi indeksoidaan tiettyä arkistoaineistoa, kuten luetteloita, kortistoja tai vastaavia, ja projektissa syntynyt aineisto julkaistaan haettavassa muodossa SukuHaussa. Esimerkiksi toukokuussa 2022 päättyneessä projektissa indeksointiin Seuran digitoimien Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön matkustajaluettelot, jotka sisältävät yli 300 000 henkilötietuetta, ja viimeisimpänä päättyneen tallennusprojektin myötä SukuHaussa haettavana Työväen Arkistossa säilytettävien Muurmannin legioonan henkilöluetteloiden tiedot.

SukuHakuun voi myös tarjota lisättäväksi aineistoa, kuten sukukirjoja tai muita sukututkimukseen liittyviä julkaisuja esimerkiksi painotiedostoina ja kuvatiedostoiksi digitoituina. SukuHaussa voidaan julkaista myös muita sähköisessä muodossa olevia sukututkimusaineistoja, joista loistavia esimerkkejä ovat SukuHaussa jo julkaistut Pekka Jaatisen laatimien sukuselvitysten kokoelma ja Timo Verhon isäntäluettelot. Mikäli haluat tarjota jotain aineistoa SukuHakuun lisättäväksi, ota yhteys Seuran asiakaspalveluun osoitteella seura@genealogia.fi.

Mikko Kuitula

FM Mikko Kuitula on henkilö- ja sukuhistorian tutkimukseen erikoistunut historiantutkija, joka työskentelee Suomen Sukututkimusseuran verkkopalveluasiantuntijana ja Karjalan Liiton sukututkijana.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Jäsenviesti Jalmarin numerossä 3/2024. Kaikki Jalmarit voit lukea SukuHaun kautta.