Kapteeni Brennerin vankeus

13.11.2024

Armeijan kapteeni Mårten Ingevaldsson Brenner kuului 1600-luvun alkupuolella selvästi soturiluokkaan. Hänelle ei riittänyt sotaisa kunnia kentiltä, vaan hän onnistui rajuuttaan suututtamaan jopa Savonlinnan läänin maaherra Mikael Jordanin.

Hänen käytöksensä oli sellaista, että Olavinlinnassa kokoontui 14. helmikuuta 1648 ylimääräinen tutkijakunta. Tämä katsoi aiheelliseksi kirjata kaikeksi varmuudeksi paperille sen menon, jota kapteeni piti linnassa maaherran ollessa itse poissa kuningattaren asioissa. Tutkijoihin kuuluivat mm. Viipurin pormestarit Reinhold Boisman ja Johan Croëll.
   Vaikka entinen kapteeni Mårten Ingevaldsson oli jo tuomittu ja häntä oli pidetty linnassa vankina syyskuusta 1647 lähtien, ei hän suostunut pysymään nahoissaan, vaan haukkui maaherra Jordania päivittäin niin, että koko linna tiesi sen. Kapteenin mukaan maaherra oli toiminut virkansa ja valansa rikkoen. Mårtenin mielestä hän ei ollut kruunun vanki, vaan tyrannimaaherra Paksu Mikkelin vanki. Tutkijakunta halusi antaa hänelle vielä tilaisuuden harkita sanojaan sen edessä.
   Mårten pysyi kuitenkin huoneistossaan ja kieltäytyi vastaamasta tutkijoille. Ilmoittipahan vain, että tuomarin sopi tulla hänen luokseen, jolloin hän kyllä kertoisi kaiken. Kun häntä suostuteltiin tulemaan naapurisaliin, jossa oikeutta istuttiin, kaatoi hän kruununpalvelija Lassi Ruotsalaisen päähän käymäläsankonsa. Oikeuden mukaan Ruotsalainen haisi kuin piru, kunnes pääsi veteen pesemään jätteet päältänsä.
   Kun Mårtenia ei saatu perumaan sanojaan, palasi oikeus toiseen saliin kuulemaan todistajia hänen käytöksestään linnassa. Linnan vahtimestari Gustaf Olofsson kertoi, että kun maaherra matkusti Pohjanmaalle veronkirjoitukseen, oli Mårten yhdessä pienen poikansa kanssa sepittänyt ja lauleskellut hänestä häväistysviisua: "Micko läxi Pohian maallen, Reuon nahka ottaman, Iluexen nahka ottaman, Wåitynnyri candaman, orauan nahka tuoman, terua tynnyri cans tuoman, cum hän tulepi, nin minä tahdon, hänen pascata kurkuns, se hundzfått!"
   Maaherran palatessa matkaltaan hänen palvelijansa toivat linnaan joitakin tynnyreitä kalaa. Tällöin Mårten tuli linnanpihalle ja kysyi: "Mitä sinä on tynnyrissää, ongo woita, anna minullen yxi tyhiä tynnyri, nin minä pascannan sisän, ia annan hänellen, Coska eij minulla ole wara woita anda."
   Vartiohenkilöstö sanoi yhdestä suusta, että he olisivat mieluummin kaksi jalkaa maan alla, kuin Mårtenin seurassa, sillä hän oli niin levoton ja ylimielinen. Samalla hetkellä Mårten Ingevaldsson näyttikin nämä sanat todeksi. Hän tuli ulos huoneistostaan ja meni linnanpihan käytävälle sen ikkunan ulkopuolelle, jonka salissa oikeutta istuttiin. Pihalle sotaväenottoon ja piispankäräjiin kokoontuneille talonpojille hän huusi suureen ääneen, että Paksu Mikko oli ryövännyt hänet. Jordanille hän käski hankkimaan pirun vyötäisille ja laskisangot kaulaan, mokomalle sakramentatun hunsvotille. 
   Oikeus joutui toteamaan, ettei se kyennyt entisen kapteenin suhteen muuhun, kuin kirjaamaan kaiken ylös ilmoittaakseen asian maaherralle. Kun oikeuden istunto päättyi ja väki lähti laskeutumaan linnanpihalle, alkoi Mårten murtaa kiviä uunista. Niitä hän heitteli läsnäolijoiden päälle. Vartiomiehet saivat oven teljetyksi ja valittivat hänen vielä murhaavan heidät. Läpi linnan kuului, kuinka hän hakkasi ovea säpäleiksi.
   Mårten Ingevaldsson tuomittiin tekosistaan kuolemaan, mutta lopulta kuningatar Kristiina armahti hänet, ja hänet aateloitiinkin nimellä Brennerfelt. Maaherra Mikael Jordan erosi virastaan jo vuonna 1650 ja kuoli Tukholmassa 1652. Hänen oma perheensä antoi kansalle Rauman seudulla puhuttavaa vielä pitkäksi aikaa epäsäätyisillä avioliitoillaan. 

Veli Pekka Toropainen  

Filosofian tohtori Veli Pekka Toropainen on Suomen historian tutkija, joka on erikoistunut 1600-luvun historiaan. Toropainen on Suomen Sukututkimusseuran tutkijajäsen ja Aikakauskirja Genoksen toimitusneuvoston jäsen sekä sukututkimuksen opettaja.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Jäsenviesti Jalmarin numerossä 01/2023. Kaikki Jalmarit voit lukea SukuHaun kautta.

Brennerfelt nr 520. Adelsvapen-Wiki.
Brennerfelt nr 520. Adelsvapen-Wiki.