Uusia tietoja Henkikirjahakuun
Henkikirjahakuun on tänään lisätty reilut 40 000 uutta tietuetta yhdeksältä eri paikkakunnalta. Uusien tietojen myötä haettavana on nyt Viipurin kaupungin kaikki henkikirjoitetut asukkaat vuodelta 1920 sekä Haapajärven, Jurvan, Kärkölän, Pyhäjärven (Oulun lääni), Sakkolan, Sottungan, Vesannon ja Ypäjän vuoden 1915 henkikirjojen indeksoidut tiedot. Hakuja Henkikirjaussa voi tehdä esimerkiksi henkilöiden ja paikkojen nimillä ja ammateilla. Tällä hetkellä palvelussa on haettavissa yhteensä noin 240 000 tietuetta. Kaikki haettavissa olevat paikkakunnat ja vuodet on lueteltu Henkikirjahaun tietosivulla.
Henkikirjahaun täydentäminen perustuu vapaaehtoiseen henkikirjojen indeksointiin, johon voi osallistua kuka tahansa. Mukaan on lähtenyt jo noin 40 vapaaehtoista. Ensimmäisessä vaiheessa Henkikirjahakuun indeksoidaan Haapaveden, Lumijoen, Savitaipaleen ja Viipurin kaupungin henkikirjoja vuosilta 1880–1920 sekä kaikkien Suomen paikkakuntien vuoden 1915 henkikirjoja, joista indeksoituna on jo noin 17 %. Lisää tietoa Henkikirjahaun täydentämisestä ja ohjeet henkikirjojen indeksointiin löytyy Seuran kotisivuilta.
Henkikirjahaku on Suomen Sukututkimusseuran maaliskuussa julkaistu verkkopalvelu, jossa voi tehdä hakuja indeksoitujen henkikirjojen sisältöihin esimerkiksi henkilöiden ja paikkojen nimillä. Palvelulla pyritään edistämään ja helpottamaan henkikirjojen käyttöä sukututkimuksessa.
Henkikirjahaun kehittämistä ovat tukeneet Karjalan Kulttuurirahasto, Waldemar von Frenckells stiftelse ja Föreningen Konstsamfundet.
Viipurin painettu opaskartta vuodelta 1928. Kartassa näkyy roomalaisilla numeroilla Viipurin kaupunginosat, jotka vielä vuoden 1920 henkikirjassa on annettu nimillä: Entinen linnoitus (I), Salakkalahti (II), Repola (III), Pyhä Anna (IV), Viipurin esikaupunki (V), Saunalahti (VI), Pietarin esikaupunki (VIII), Papula (X), Anina (IX), Pantsarlahti (XI), Havi (XII), Hiekka (XIII) ja Pauvloski (XIV). (Suomen Rautatiemuseo)